Mantelzorgers en vrijwilligers
Het is van groot belang naasten en vrijwilligers informatie te geven over het feit dat een delier kan optreden, wat de oorzaak is, hoe het gesignaleerd kan worden en wat er aan gedaan kan worden. Geef uitleg over mogelijke veranderingen in bewustzijn, cognitie en gedrag. Dit voorkomt dat mensen er volledig onvoorbereid mee te maken krijgen.
Het hypoactief delier moet in de voorlichting niet vergeten worden omdat dit vaak niet herkend wordt terwijl het net zo’n traumatische ervaring kan zijn voor cliënten, naasten, vrijwilligers en zorgverleners als een hyperactief delier.
Deel de informatie van Thuisarts.nl met mantelzorgers en vrijwilligers (22).
In literatuur (32, 33) komt naar voren dat cliënten meestal niet uit zichzelf vertellen over waanideeën of andere symptomen van een delier. Het is dus belangrijk dat verpleegkundigen proactief vragen naar verstoorde waarneming of andere symptomen. Ook moeten verpleegkundigen proactief informatie geven aan naasten, zodat deze ook alert kunnen zijn op symptomen.
In verpleegkundige en medische dossiers die door experts werden onderzocht bleek vaak niet te zijn gedacht aan delier, maar werden de symptomen toegeschreven aan depressie of vermoeidheid.
Het is van groot belang te zorgen voor goede bereikbaarheid van zorgverleners zodat naasten en vrijwilligers in de palliatieve zorg direct bijgestaan worden bij een (beginnend) delier.
Zorg ook voor een centrale zorgverlener die de zorg coördineert, zoals ook in het kwaliteitskader palliatieve zorg wordt beschreven. Consulteer voor advies of begeleiding zo nodig een verpleegkundige die gespecialiseerd is in palliatieve zorg of neem contact op met een palliatief consult team.
De zorg evalueren met naasten en vrijwilligers maar ook met de betrokken zorgverleners is ook een belangrijk punt. Zo kunnen gevoelens geuit worden en vragen beantwoord wat bij kan dragen aan het op een goede manier verwerken van de ervaring (8).
Bronnen
8. Pallialine. Richtlijn delier. [Internet]. Beschikbaar via https://www.pallialine.nl/delier. [Geraadpleegd 29 december 2021].
22. Thuisarts.nl. Ik wil een delier bij mijn naasten vroeg herkennen. 2021. [Internet]. Beschikbaar via: https://www.thuisarts.nl/delier/ik-wil-delier-bij-mijn-naaste-vroeg-herkennen#hoe-ontstaat-een-delier. [Geraadpleegd 22 maart 2022].
31. Breitbart, W., Gibson, C., & Tremblay, A. The Delirium Experience: Delirium Recall and Delirium-Related Distress in Hospitalized Patients With Cancer, Their Spouses/Caregivers, and Their Nurses [Internet]. Psychosomatics. 2002; 43(3):183-194. [Geraadpleegd 17 februari 2022] DOI: 10.1176/appi.psy.43.3.18.
32. Partridge, J.S.L., Martin, F.C., Harari, D., & Dhesi, J.K. The delirium experience: What is the effect on patients, relatives and staff and what can be done to modify this?. International Journal of Geriatric Psychiatry. 2003: 28(8); 804-812. [Geraadpleegd 18 februari 2022]. DOI: 10.1002/gps.3900.