ACHTERGROND

Over wat een delier is, wat de oorzaken zijn en wat een mantelzorger en/of naaste kan doen is informatie beschikbaar op de website van Thuisarts.nl, hier kun je ook naar verwijzen als je in gesprek met een cliënt, een mantelzorger/ naaste maar ook naar vrijwilligers die werken voor de vrijwillige palliatieve thuiszorg (VPTZ) (22). 

Prevalentie

Er is geen duidelijk beeld over het aantal gevallen van delier in de thuissituatie. Cijfers wijzen vooral naar aantallen in de verpleeghuizen en in het ziekenhuis. Tussen de de 2 en 8% van de gevallen van delier vinden plaats in de thuissituatie. Mogelijk wordt een delier niet goed herkend in de thuissituatie.

Delier bij ouderen

Wees alert op de ontwikkeling van een delier en pas delierpreventieve maatregelen of interventie toe bij cliënten met risicofactoren voor een delier, zoals:

 

Heb bij cliënten met een verhoogd delierrisico oog voor interventies gericht op beïnvloedbare risicofactoren, zoals:

Delier tremens

Wat is het?

Dit is het plotseling en ongecontroleerd stoppen van alcohol en middelen (benzo's, paddo's, e.d.) waardoor een delier veroorzaakt wordt. 

Hierbij is er, zoals bij alle vormen van delier, een verlaagd bewustzijn en desoriëntatie in tijd, plaats en persoon. 

Wanen en hallucinaties kunnen optreden. Opvallend vaak zijn dit visuele en tactiele hallucinaties: de ervaring van ‘beestjes zien en voelen op of onder de huid’ (24-27).


Symptomen

Mensen krijgen tijdens een delier tremens een verhoogde temperatuur en soms een vuurrood gezicht, verhoogde pols en een verhoogde bloeddruk. Bij ¾ van de mensen duurt een delier tremens ongeveer 72 uur. Na afloop vallen mensen in een diepe slaap en kunnen zich bij het wakker worden niks meer herinneren. Bij 1 op de 10 gevallen is er sprake van een dodelijke afloop.


Er is onderzoek gedaan naar delier tremens en hieruit is gebleken dat delier tremens bij een somatisch zieke cliënten niet goed kan onderscheiden van het delirium door andere oorzaken en daarom op eendere wijze behandeld moet worden. 

Er wordt dan ook geadviseerd om cliënten met somatische klachten, waarbij tevens een delier tremens is vastgesteld, de gebruikelijke behandeling moet hebben voor het delirium en dat is door benzodiazepinen toe te dienen.


Voor meer achtergrond informatie hierover kijk ook op de websites van Jellinek kliniek en Alcoholinfo en NVVP.

Stil delier

Delier en stil delier - wat is het? 

Een delier is een toestandsbeeld dat in korte tijd ontstaat (uren tot dagen), waarbij het bewustzijn wisselend gestoord is en de cliënt vaak verward is. Daarnaast bestaat onrust (hyperactief delier) of apathie en verlies van initiatief (stil delier). Er is altijd sprake van stoornissen in aandacht, denken en concentratie met daarbij vaak hallucinaties en/of wanen. Een delier treedt altijd op in het kader van een onderliggend somatisch lijden en vertoont een wisselend beloop. Vaak zijn de symptomen 's nachts ernstiger dan overdag (28). 


Epidemiologie 

Een delier komt voor bij 25-45% van de cliënten met kanker die worden opgenomen in een ziekenhuis of hospice en bij 40-90% van de terminale cliënten, meestal in een betrekkelijk stille vorm. Bij 22-50% blijven de symptomen onopgemerkt. In ongeveer 20% van de gevallen is er echter sprake van een ernstig onrustig delier (29).  

Verloop en klachten

Stil delier wordt vaak niet of laat herkend en de prognose is slechter dan bij een geagiteerd delier. Psychotische klachten, angst en lijden komen bij een stil delier even vaak voor als bij een geagiteerd delier (30).

Behandeling

De richtlijn van het NHG en de multidisciplinaire richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie verschillen in hun advies over de medicamenteuze behandeling van stil delier. In onderzoeken naar de werking van antipsychotica werd tot nu toe geen onderscheid gemaakt tussen verschillende types delier. Antipsychotica dienen bij een cliënt met een stil delier slechts overwogen te worden wanneer alle niet-medicamenteuze opties geprobeerd zijn, er geen evidente en oplosbare oorzaak voor het delier gevonden wordt en de cliënt zichtbaar lijdt onder de psychotische klachten (30).

Voor meer achtergrond informatie over delier met een aantal voorbeeld casussen zie hier. 

Bronnen

22.  Thuisarts.nl. Ik wil een delier bij mijn naasten vroeg herkennen. 2021. [Internet]. Beschikbaar via: https://www.thuisarts.nl/delier/ik-wil-delier-bij-mijn-naaste-vroeg-herkennen#hoe-ontstaat-een-delier. [Geraadpleegd 22 maart 2022]. 

11. Federatie medisch specialisten. Delier bij Volwassenen en Ouderen. [Internet]. Beschikbaar op https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/delier_bij_volwassenen_en_ouderen.html [Geraadpleegd 24 december 2021]. 

23. UMC Utrecht. Delier. [Internet]. Beschikbaar via https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/delier [Geraadpleegd 12 februari 2022].

24. Stichting Mind. Oorzaken delier. [Internet]. Beschikbaar via https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/delier/oorzaken-delier [Geraadpleegd 12 februari 2022]. 

25. De Druglijn.de. Wat is een delier? [Internet]. Beschikbaar via www.druglijn.be [Geraadpleegd 12 februari 2022].

26. Koster MA, Steenmeijer J, Schieveld JN, Leentjens AFG, Slooter AJC, De Witte LD. Psychotische stoornis door alcohol: een systematisch literatuuroverzicht  [Internet]. n.d. Beschikbaar via www.acutepsychiatrie.com [Geraadpleegd 17 februari 2022].

27. Engelhard CP, TouquetvG, Tansens A, De Fruyt J. Tijdschrift voor psychiatrie. Maart 2015; 57: 192-201. [Internet]. Beschikbaar via  https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/57-2015-3-artikel-engelhard.pdf [Geraadpleegd 17 februari 2022].

28. Pallialine. Richtlijn delier. [Internet]. Beschikbaar via:  https://www.pallialine.nl/index.php?pagina=/richtlijn/item/pagina.php&id=31704&richtlijn_id=731.  [Geraadpleegd 8 maart 2022]. 

29. Oncoline. Richtlijn delier. [Internet]. Beschikbaar via: https://www.oncoline.nl/uploaded/docs/Delier_3.pdf. [Geraadpleegd 8 maart 2022]. 

30. Behandeling van een stil delier. NTVG. 2018. [Internet]. Beschikbaar via: https://www.ntvg.nl/artikelen/behandeling-van-een-stil-delier. [Geraadpleegd 8 maart 2022]. 

36. Carend. Delier, verwardheid. [Internet]. Beschikbaar via: https://carend.nl/artikel/nieuwe-carend-infographic-delier. [Geraadpleegd 14 juni 2024].